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[논문자료]초고압균질기를 이용한 coenzyme Q10 나노에멀젼의 제조 및 저장안정성

출처: 픽사베이

초고압균질기를 이용한 coenzyme Q10 나노에멀젼의 제조 및 저장안정성

 

Coenzyme Q_(10)은 체내 세포의 에너지를 만들며 강력한 항산화력이 있는 기능성 소재이나 산소와 접촉 시 항산화력을 잃고 물, 알코올에 거의 용해되지 않으므로 coenzyme Q_(10)을 안정하게 생체 내에 효과적으로 전달 및 흡수 될 수 있는 방법을 필요로 하게 되었다. 따라서 본 연구에서는 coenzyme Q_(10)과 유화제를 용매와 혼합한 후, 초고압균질기의 밸브 형태를 달리하여 coenzyme Q_(10)을 30-100 nm 크기로 나노에멀젼화 하고, 제조된 coenzyme Q_(10) 나노에멀젼의 품질 특성 및 저장 안정성 평가를 하여 장기간 보존해도 침전 또는 부유물을 발생시키는 일이 없고, 내산성, 내염성, 내열성 및 동결에도 우수하고 수용액에 대한 분산성 및 투명성이 뛰어난 coenzyme Q_(10) 나노에멀젼을 제조하는데 목적을 두었다. 연구 결과 A, B 밸브에 비해 C 밸브에서 제조한 coenzyme Q_(10) 나노에멀젼 평균 입자가 40 nm로 가장 작았고, 유화 안정성이 가장 높았는데 이는 C 밸브의 구조상 입자들의 충돌 횟수가 많도록 설계되어 입자 크기에 영향을 미치게 된 것으로 사료되었다. 따라서 coenzyme Q_(10) 나노에멀젼 제조를 위한 초고압균질기의 최적 조건은 150 MPa, C 밸브, 통과 횟수 3회인 것으로 나타났다. 초고압균질기의 최적 조건으로 제조된 coenzyme Q_(10) 나노에멀젼의 저장 안정성을 평가하기 위하여 첫번째, 다양한 pH(2-10)와 열(95℃)처리 및 동결(-20℃)처리 후 입자 크기, 투과도 및 제타 전위를 측정하였다. 두번째, coenzyme Q_(10) 나노에멀젼을 12주 동안 4℃, 25℃, 및 40℃에 각각 저장하면서 그 입자 크기, 투과도 및 coenzyme Q_(10) 함량을 측정하였다. 연구 결과, coenzyme Q_(10) 나노에멀젼을 pH(2-10) 용액에 희석하여 열처리 시 pH 4, 6, 8 및 10 용액은 입자 크기와 투과도 값이 균일한 경향을 나타냈으나 pH 2 용액은 1시간 열처리 했을 때, 입자가 커지기 시작하여 7시간 후에는 유화가 깨지는 현상을 확인하였다(p

Coenzyme Q_(10) is a functional material, which creates energy in the body's cells and has a very strong anti-oxidative power, but loses its anti-oxidative power when it makes contact with oxygen, and is rarely soluble in water or alcohol. Further studies need to be done to make coenzyme Q_(10) delivered and absorbed into the body more effectively and with more stability. Therefore, this paper aims at producing coenzyme Q_(10) nanoemulsion, which will not generate deposits or floating matters when preserved for long periods of time, resists acids, bases, heat, and freezing effectively, and easily spreads in an aqueous solution with a higher degree of transparency. This was treated by mixing coenzyme Q_(10), with an emulsifying agent, a solvent, selecting the conditions for nanoemulsion of coenzyme Q_(10)'s size 30-100 nm by using different valve shapes of a high pressure homogenization, and by evaluating the quality characteristics and the storage stability of the produced coenzyme Q_(10) nanoemulsion. As the experiment results, the coenzyme Q_(10) nanoemulsion, produced in the C valve, had the smallest average particle size of 40 nm, and the highest emulsification stability, compared to those in the A and the B valves. This could be due to the fact that the C valve was structure to brought about more collisions among particles and therefore influenced the particle sizes. Therefore, the best high pressure homogenization condition for coenzyme Q_(10) nanoemulsion production was 150 MPa, C valve, and cycled through homogenization three times. In order to evaluate the storage stability of the coenzyme Q_(10) nanoemulsion produced from the best condition for high pressure homogenization, we first measured particle size, transmittance, and zeta potential after various pH (2-10), heat (95℃) and freezing (-20℃) treatments. Second, coenzyme Q_(10) nanoemulsion was stored at 4℃, 25℃, and at 40℃ respectively for 12 weeks, and its particle sizes, transmittance, and coenzyme Q_(10) contents were measured. The study results showed that when coenzyme Q_(10) nanoemulsion was diluted with a solution of pH (2-10) and processed with heat, the solution of pH 4, 6, 8 and 10 tended to cause even particle sizes and transmittance. However, when the solution of pH 2 was processed with heat for one hour, the particles of coenzyme Q_(10) nanoemulsion began to increase in size, and after seven hours, was proved that its emulsification was broken off (p

 

출처: https://blog.naver.com/ilshinauto68/222089825396

 

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