유자과피의 향기성분 중 대부분을 차지하는 limonene은 추출물의 함량을 결정하는데 많은 영향을 준다. 일반적으로 Citrus속의 과실류의 향기 성분들 중 가장 많이 함유되어 있는 limonene의 경우 초임계 이산화탄소에 대한 용해도는 압력 140~150 bar, 온도 35∼40∘C35∼40∘C일 때 최대이고 유자 또한 다량의 limonene을 함유한 과실류로서 초임계 이산화탄소 압력 2000 psi와 온도 40∘C40∘C에서 향기성분 중 limonene의 추출율이 향상되어 함량이 786.6088 mg/g으로 최대로 나타났다.
The volatile components of citron peel extracted by three methods, which were SDE (Simultaneous steam distillation & solvent extraction) extraction, solvent extraction and supercritical carbon dioxide extraction were analyzed with gas chromatography. The operation conditions was at the temperature between 30∘C30∘C and 45∘C45∘C and perssure between 1000 psi and 2500 psi. The aromatic compound was the principal component extracted, the optimum conditions for limonene extraction were 2000 psi and 40∘C40∘C.
출처: https://scienceon.kisti.re.kr/srch/selectPORSrchArticle.do?cn=NPAP08050921
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