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[논문자료]고압 균질기를 이용한 가식성 톳 필름 개발

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by suflux 2021. 8. 18. 09:53

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출처: 픽사베이

 

고압 균질기를 이용한 가식성 톳 필름 개발

 

톳으로부터 HPH를 이용해 식품에 적용 가능성이 있는 가식성 필름을 제작할 수 있었다. HPH 처리 압력의 증가는 필름의 강도와 깨짐성을 증가시켰고, 단면이 조밀하고 균일한 필름을 형성시켰다. HPH의 처리 횟수의 증가 또한 필름의 단면을 조밀하게 하였다. 개발된 톳 필름은 보고된 많은 다른 생고분자 필름들에 비해 상대적으로 강도, 깨짐성, 그리고 수분 저항력이 낮아 코팅 또는 롤을 비롯한 필름 형태로 건조 식품 또는 중간 수분 식품에 적용될 수 있는 가능성을 보여주었다.

 

Edible biopolymer films were developed from hijiki (Hizikia fusiforme), using a high-pressure homogenization (HPH). Effects of pressure and pass number of HPH on color, tensile, moisture barrier properties, flavor profiles, and microstructure of hijiki films were investigated. A hydrocolloid of hijiki was processed by HPH at 69, 103, or 152 MPa with 1, 2, or 3 passes. A hijiki-base film was formed by drying a film-forming solution which was prepared by mixing of the HPH-processed suspension with glycerol and Polysorbate 20. Tensile strength and elastic modulus increased with increasing HPH pressure. Uniformity of the films increased as the pressure of HPH with 1 pass increased and the number of pass increased at 152 MPa. Water vapor permeability (2.1-3.3 g·mm/kPa · h · m2) and water solubility (0.4-1.0%), which are relatively low compared to those of many other edible films, show the potential that hijiki-base films are applied to the range of low to intermediate moisture food as wrapping or coating.

 

출처: http://www.riss.kr/search/detail/DetailView.do?p_mat_type=1a0202e37d52c72d&control_no=5ff1f4b8b4e599d1ffe0bdc3ef48d419

 

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http://www.riss.kr/search/detail/DetailView.do?p_mat_type=1a0202e37d52c72d&control_no=5ff1f4b8b4e599d1ffe0bdc3ef48d419

 

www.riss.kr


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