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[논문자료]홍삼과 흑삼 제조공정에서 초고압처리 효과 연구

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by suflux 2021. 11. 9. 10:24

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출처: 픽사베이

홍삼과 흑삼 제조공정에서 초고압처리 효과 연구

 

본 연구에서는 홍삼과 흑삼의 제조공정에 대한 고압가공(HPP) 처리의 효과를 연구하였다.

인삼의 주성분인 조사포닌, 진세노사이드, 총페놀 화합물, 말톨의 함량 변화를 측정하고 항산화 활성의 변화를 관찰하였다.

홍삼과 흑삼의 제조공정에 HPP 처리를 첨가하였을 때, 홍삼과 흑삼의 경우 일반 홍삼과 흑삼에 비해 조사포닌 함량이 증가하였다.

또한 홍삼과 흑삼의 총 진세노사이드 함량은 홍삼과 흑삼의 총 진세노사이드 함량이 일반 홍삼보다 약 2.9배 높았다.

특히, 일반 홍삼을 고려할 때, Rf, Rg2(S, R), F2, Rg3(S, R), RK1, Rg5+PPT 함량이 유의적으로 증가하였다.

총 페놀 화합물의 함량은 일반 홍삼과 HPP 홍삼과 유사하였으나 흑삼의 경우 HPP 흑삼이 9.7% 증가하였다.

흑삼의 말톨 함량은 흑삼의 경우 흑삼의 경우보다 0.75배 높았다.

항산화 활성은 홍삼의 경우 홍삼의 경우 홍삼의 경우보다 약간 높게 나타났으며, 흑삼의 경우 비슷한 활성이 관찰되었다.

본 실험에서 홍삼과 흑삼은 조사포닌, 총 및 특이적인 진세노사이드, 총 페놀 화합물 수, 항산화 활성 측면에서 증가된 효과를 보였다.

따라서 홍삼과 흑삼의 제조공정에 HPP 처리를 첨가하여 생산에 사용함으로써 생산성이 향상되고 고급 인삼제품이 될 것으로 사료된다.

 

This study explores, the effect of a high pressure processing(HPP) treatment on the manufacturing process of red and black ginseng. Changes in the content of crude saponin, ginsenosides, total phenol compounds, and maltol, which are the main ingredients of ginseng, were measured, and the change in antioxidant activity was observed. When the HPP treatment was added to the manufacturing process of red and black ginseng, the crude saponin content increased in HPP red and black ginseng compared to the general red and black ginseng. In addition, the total ginsenoside content in the HPP red and black ginseng was approximately 2.9 times higher than the general red and black ginseng. In particular, when considering general red ginseng, Rf, Rg2(S, R), F2, Rg3(S, R), RK1, and Rg5+PPT contents increased significantly. The content of total phenol compounds was similar to the general red ginseng and HPP red ginseng; however, in the case of black ginseng, the HPP black ginseng increased by 9.7%. The maltol content in the general black ginseng was 0.75 times higher than that in the HPP black ginseng. The antioxidant activity was slightly higher in the general red ginseng than in the HPP red ginseng; a similar activity was observed in the black ginseng. In this experiment, the HPP red ginseng and black ginseng exhibited increased effects in terms of the crude saponin, total and specific ginsenosides, total number of phenol compounds, and antioxidant activity. Therefore, it is believed that the addition of the HPP treatment to the manufacturing process of red and black ginseng and its use in production will improve the productivity and result in high-quality ginseng products.

 

출처: http://www.riss.kr/search/detail/DetailView.do?p_mat_type=be54d9b8bc7cdb09&control_no=4f6f61e24eaa3aaaffe0bdc3ef48d419&keyword=hpp

 

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